Welkom op de website van Jan en Anja

Maandag 19-11-2018
Zaterdag naar de huldiging van de kampioenen van afdeling 10 geweest, ook wij zaten er dit keer bij met een 10e plaats voor het hokkampioenschap op de natour. Hier waren we best tevreden mee gezien het grote percentage dat we hebben gedraaid en dat we dit keer de duivinnen in de strijd hadden gegooid. Dit is goed bevallen en we zullen komend seizoen ook de duivinnen mee gaan doen. Het eerste wat mij opviel was de drukte die viel nogal tegen. Blijkbaar wordt hier de animo ook steeds minder. Heel veel prijswinnaars lieten zich niet zien, maar al met al was het best gezellig met een mooi stukje entertainment. De prijsuitreiking ging lekker vlot, goed georganiseerd en zoals het hoort dit heb ik wel eens anders gezien in eigen gelederen. Er heerst veel onrust in de duivensport over de voorstellen die in Veenendaal boven water zijn gekomen. Hoe dit verder zal verlopen is nog behoorlijk onduidelijk maar er heerst veel onvrede. Ook in onze eigen afdeling zitten grote verschillen tussen de Noord en Zuidgroep. Ik voorzie in de nabije toekomst een splitsing tussen deze twee en zal ieder gedeelte voor zichzelf verder moeten. Mocht het zover komen vind ik dit persoonlijk erg jammer maar er wordt te weinig rekening gehouden met elkaar. Duivensport is nog steeds een egoistische sport waar een ieder alleen maar aan zichzelf zit te denken. Het zou toch een verbroedering moeten zijn waar we elke week met z'n allen met veel plezier naar toe kunnen gaan. Een beetje meer gezelligheid en niet de afgunst laten overheersen dat een ander beter vliegt dan jezelf. Ook in deze donkere dagen zijn er genoeg mogelijkheden te vinden om de duivensport aantrekkelijk te houden, op die manier blijf je met elkaar betrokken met de sport. Het valt zeker allemaal niet mee, meestal zijn het ook dezelfde mensen die de kar moeten trekken en straks als we weer gaan vliegen zie je dat fenomeen ook wekelijks weer naar boven komen. Hopelijk gaat er in de toekomst nog een grote verandering plaats vinden anders ben ik bang dat de duivensport ten dode is opgeschreven, al is er nog een klein sprankje hoop, gelezen dat er in Belgie jongeren zijn die zich opnieuw wanen in de duivensport, mooi toch en afwachten of dit overslaat richting Nederland. 

Maandag 05-11-2018
Afgelopen week nog een prachtige duivin aangeschaft voor de kweek zijdezacht met een prima afstamming. Ze komt uit de lijn van de 781 van Anton Ruitenberg een van zijn beste kwekers volgens mij en de lijn van de "Harry" van  Hooymans. Nu zegt een afstamming niet altijd alles maar ik heb wel vertrouwen in deze duif. Ook nog twee zomerjongen voor de kweek gekregen van onze vrienden uit de lijn van de "Zot"  x  Casselmann (prachtige duiven). De vader van deze duif gaat komend seizoen een jaar kweken bij Marcel Wouters in Belgie.

Volgend kweekseizoen zullen we  eens kijken of er iets bruiksbaars uitkomt. Velen zijn alweer bezig met de kweek en koppels aan het samenstellen. Nog even en dan zullen sommige liefhebbers alweer beginnen met kweken. Ik doe dat niet en wacht nog wel een tijdje. Zelf heb ik het gevoel dat zomerjongen soms veel beter presteren dan winterjongen uitzonderingen daar gelaten. Op dit moment zitten er nog teveel duiven in ons bestand en vind het een moeilijke keuze welke er nog uit moeten. Ook gezien de havik hier die in het voorjaar bijna dagelijks zijn slag slaat is het misschien niet onverstandig om er een paar achter de hand te houden. Ik heb nog steeds enkele duiven op drie pennen staan maar ik ga er vanuit dat die er nog wel door komen. Dit heeft ook te maken dat ik de gehele natour heb gespeeld en de dagen had verlengd. Ik ben weer overgestapt op een goede ruimengeling van Versele Laga een van mijn favoriete voeders. De duiven zien er altijd top uit met dit voer. Ik heb dit jaar nog geen parastop kuur gegeven wat ik normaal jaarlijks wel geef en ik denk dat ik het dit jaar een keertje op de natuurlijke manier ga doen. Goed voer, vitaminen, mineralen en grit daar zullen het mee moeten doen. Ze zien er geweldig uit de kweekduivinnen zitten dag en nacht in de ren en zien er werkelijk formidabel uit. Wekelijks een bad met azijn en zout en geen dure badzouten of wat dan ook. Op sommige sites lees je dat de producten steeds maar weer worden aangeprezen en je moet kopen gezien de geweldige prestaties van al die liefhebbers. Op zich goede reklame hoe vaker je het herhaalt hoe beter het verkoopt. Je wordt er letterlijk bijna dagelijks mee dood gegooid. Zo iemand moet toch de sterren van de hemel vliegen zou je zeggen maar de mand wijst dan meestal wel anders uit als je de uitslagen bekijkt. Het gaat erom dat je plezier blijft houden in je hobby anders kun je beter je klok aan de wilgen hangen. Onze vereniging is behoorlijk "dun" aan het worden en het wordt tijd dat we gaan fuseren, hoe eerder hoe beter en ontkomen doen we er toch niet aan. Binnenkort weer de huldigingen in Grolloo en feestavonden van vereninigen en samenspelen iets waar even gezellig bijgekletst kan worden over de duivensport in het algemeen.  

Vrijdag 19-10-2018
Zojuist terug van een overheelijke vakantie vanuit Turkije. Als duivenmelker heb je weinig keuze of je moet voor het seizoen of na het seizoen op vakantie. Wat mij betreft mogen ze in de zomer wel een maand geen vluchten inplannen zodat ook de werkende liefhebber met het gezin er op uit kan. Maar goed wij zijn gelukkig niet meer gebonden aan de verplichte schoolvakanties dus kunnen gaan en staan wanneeer we willen. Mijn duivenmaatje had voor de duiven gezorgd en dat is altijd mooi dat iemand waar je volop kunt vertrouwen je vogels wil verzorgen. Hij heeft het top gedaan en ze zien er goed uit nog wel veel veren maar bij de kwekers zie ik alweer blinkende halzen die zijn er voor de meesten al doorheen. Hier en daar zie ik keuringen voorbij komen tegen een vergoeding, ik doe daar niet aan mee de beste keurmeester ben je nog altijd zelf, er is niemand die binnen in een duif kan kijken en met een beetje gevoel weet jezelf ook wel of een duif goed in elkaar zit of niet. Ik zie dat als weggegooid geld maar er zijn altijd melkers die erbij zweren dat zulke "waarzeggers" het beter weten. Dan komt er natuurlijk ook nog bij hoe ze hebben gevlogen dit jaar en dat is natuurlijk ook een uitstekende graatmeter of ze wel of niet geschikt zijn. Vandaag nog even de hokken voor de duivinnen aangepast met andere bakken dus maar eens kijken of ze er plezier mee hebben. Volgend jaar wil in ieder geval ook met duivinnen spelen. Komende zondag eindigt de verkoop van de eenhoksrace in Denemarken (www.mchansen.net)  Hier kunt u  kwalitatief een goede duif bemachtigen tegen een relatief lage prijs. Iedereen een goed weekend  tot de volgende keer.

Maandag 01-10-2018
Eindelijk is er dan rust, de laatste vlucht is geweest. Veel liefhebbers zijn er dan ook aan toe en vinden het prima zo. Normaal vliegen we eigenlijk nooit mee op de natour, maar dit jaar hebben we er bewust voor gekozen om dat een keer wel te doen. En ik kan niet anders zeggen het is ons goed bevallen, weinig verliezen en prachtige vluchten. Afgelopen zaterdag was een mooi, maar toch nog ook wel zwaar vluchtje. We hadden 2 duiven mooi op tijd en ook nog bij de eerste tien in het Samenspel tegen dik 1200 duiven. Een geweldige afsluiting van het seizoen 2018 en als ik de balans opmaak is de natour toch een van onze beste onderdelen geweest dit jaar met een heel hoog prijspercentages. Gemiddeld meer dan 60% prijs daar teken ik graag voor. Vanaf nu kunnen de duiven helemaal uitruien en daarna ga ik ze selecteren. Ik heb er al enkele verwijderd van het hok maar laat altijd nog wat over voor na de rui soms valt er dan nog een enkele af die toch niet echt lekker in de hand ligt. Ik kijk ook niet naar prestaties en afkomst van de jongen ik selecteer puur op bouw. Sommigen zullen je wel voor gek verklaren en kijken alleen maar naar de prestaties ik doe dat bewust niet tenminste bij de jonge duiven, de ouderen worden wel op prestatie geselecteerd. Zo was onze duif van 2014 de 13-205 dit jaar zijn beste jaar met 13 prijzen. Hij had wel vaak een prijsje maar dit was zijn allerbeste seizoen ooit en het was dit jaar niet altijd gemakkelijk. Veel zware vluchten hebben we gehad en ook veel goede duiven die verloren zijn gegaan. Zo langzamerhand gaat de fotografie straks ook weer beginnen en blijf je lekker bezig met de duivensport. De tijd is ook weer rijp om contacten te onderhouden en nieuwe op te doen. Mocht u nog een van uw toppers op de foto willen laat het dan even weten via de mail of het contactformulier. 

Dinsdag 25-09-2018
Op Isnes hadden we opnieuw 10 stuks mee en het verloop was ontzettend snel. We hadden de pech dat ze naast ons huis met het dak van een schuur bezig waren waardoor we heel veel tijd hebben verloren. De eerste duif heeft hierdoor een ereplaats mis gelopen en de volgende drie hebben ook veel te veel tijd verloren. Daar komt nog bij dat de snelheid ontzettend hoog lag waardoor de duiven altijd een beetje verward lijken. Over de aankomsten waren wel tevreden met wederom een hoog prijspercentage. Nog een vluchtje te gaan komende zaterdag zitten we op Mettet. Zoals het nu lijkt zou de wind uit het noorden kunnen komen en kan het nog een pittig vluchtje gaan worden. Daarna kan er gekeken worden welke duiven we gaan aanhouden voor komend seizoen. Ik twijfel er aan om volgend jaar met duivinnen te gaan vliegen en eens kijken hoe dit uitpakt. Ik hoor hier veel goede berichten over van menig liefhebber. Maar goed zover is het nog niet de wind kan ook hier zo weer draaien en ga ik het toch weer anders doen. We hebben de hele winter nog tijd om alles eens op een rij te zetten. Ik ben wel bezig om de inrichting van het hok te gaan veranderen. De duivinnnen komen in ieder geval in het jonge duivenhok en jongen gaan in een andere afdeling. Voor komende zaterdag iedereen alvast veel succes en een goede rui gewenst voor al uw duiven.  

Maandag 17-9-2018
Afgelopen zaterdag voor de laatste keer een dubbelvlucht met voor de jonge duiven de Nat. Morlincourt. Zelf vind ik dit een prachtige vlucht met een mooi afstand voor de JD. De tweede vlucht was er eentje van de  natour  op Tongeren. Voor beide vluchten waren we tevreden en alle duiven terug, geen enkele achterblijver. Op Morlincourt een duif mooi op tijd en boven de 1500 mpm, een jonge duivin uit onze "Barney". Onze vereniging had goed gepakt op Morlincourt met een eervolle vermelding van ons lid G. Plas die zich bij de beste 10 had geplaatst, top gedaan Gerard. Op de natour ging het weer super met dit keer 8/10. Ook hier binnen 20 minuten alles weer terug, de 744 liet het even en beetje afweten maar zat nog wel in de prijzen. Hopelijk kunnen we ze nog even in de veren houden voor de laatste vluchtjes. Alle winnaars van harte gefeliciteerd en de meesten zullen hier en daar al met de selectie bezig zijn geweest voor het volgende seizoen. 

Zondag 09-09-2018
Wat een dag gisteren, twee vluchten en eentje hiervan om in te lijsten. De 2e vlucht van de natour op Weert was voor ons een supervlucht met een eerste in de vereniging en vier bij de eerte honderd in het Samenspel en 10/10 kan  niet beter..Een 100% score iets wat ik mij uit het verleden niet kan herinneren. Ze kwamen dan ook super in minder dan 12 minuten alle 10 thuis. Ik had het met deze hoge snelheid door de harde wind zeker niet verwacht, normaal schieten er dan meestal wel enkele door maar deze keer ging het goed. Dus wat dat betreft super tevreden. De 2e vlucht op Quievrain was dit keer niet echt onze vlucht helaas geen vroege duif en de meesten kwamen dan ook te laat. Wat wel tot tevredenheid stemt is dat onze 535 inmiddels 5 op 5 speelt.De 535 komt uit een rechtstreekse zoon van onze "Thomas" een jaarling doffer. Het is fijn om te weten dat de nakweek prima is uit deze geweldenaar. Volgnd week nog Morlincourt en nog 3 natour vluchtjes waarna de balans kan worden op gemaakt. Goed weekend en tot de volgende keer.

 

Designed by Jan Abbing