Welkom op de website van Jan en Anja 

Maandag 13-05-2019
Een pittig vluchtje afgelopen zaterdag met een Noorden wind. Het leek er heel even op dat de duiven pas zondag gelost konden worden, echter de opklaringen kwamen juist op tijd om direct na de middag het startsein te geven. Dat de duiven er goed aan moesten trekken bleek wel uit de lage snelheden, nog beneden de 1200 mpm. Onze eerste duif  was weerom de 927 die om 17.51 uur over de antenne liep en zich in de top 10 bij ons  in de zeer sterke vereniging nestelde. De tweede duif was een jaarling een dochter uit de 927.  We misten er nog een en zojuist kwam ook de laatste duif terug, ze had het wel flink aan de latten en kan zeker komend weekend niet mee. Waar ik mij wel aan stoor is de negativiteit van sommige liefhebbers over de losplaats. Als er wordt geklaagd over verkeerde losplaats, meer westelijke richting ivm weersomstandigheden etc. zakt mij zo langzamerhand de broek af. Juist deze mensen staan altijd aan de zijlijn en doen nergens aan mee behalve het natrappen. Ik weet zeker dat er bewust wordt gekozen voor een goede losplaats en er heel goed wordt afgewogen over een verantwoordelijke lossing. Ik wil mij er eigenlijk verder ook niet meer aan ergeren en neem het met een korreltje zout, misschien dat deze mensen zich ooit nog eens achter de oren zullen krabben. De jongen beginnen zo langzamerhand ook beter te vliegen en heb nu eindelijk alles in de lucht. Hopelijk lukt het nog om ze op tijd klaar te stomen want het begint kort dag te worden. 
Wat wel een geweldige opkikker is geweest dit weekend is dat mijn cluppie FC Emmen zich netjes heeft gehandhaafd in de eredivisie super gedaan. Op naar komende weekend voor de 2e midfondvlucht. Allemaal alvast veel succes. 

Maandag 6-05-2019
Zaterdag een Vitessevlucht vanaf Isnes voor ons 295 km gehad. De vooruitzichten zagen er niet echt formidabel uit weersomstandigheden die je liever bij de kachel doen zitten dan op duiven zitten te wachten. De lossingscommissie zag blijkbaar toch nog een gaatje om vroeg te doen lossen. Achteraf gezien een juiste beslissing want het verloop viel nog wel mee. Wat hier bij ons opviel was dat onze eerste duif de 927 uit onze topkweker "Barney"kwam en onze tweede een volle zus van de 927 is. De duiven uit dit koppel doen het altijd goed vorig jaar was een zoon uit dit koppel nog bij de eerste asduiven in het Samenspel. Op zich waren we best tevreden over de aankomsten en alles was op tijd terug. Volgende wek gaan we inkorven voor de eerste MF vlucht, nu is het alleen nog wachten op betere temperaturen zodat we heerlijk buiten kunnen zitten. Met de jongen gaat het nu goed ze vliegen allemaal al is het nog niet heel lang maar dat zal spoedig veranderen. We hebben er nog 26 stuks en dat is meer dan genoeg, ze zien er heel goed uit en ben er uitermate tevreden over. Afgelopen week ook nog een jonge duif opgevangen en de liefhebber heeft hem persoonlijk weer opgehaald en we hebben er een leuk contact aan over gehouden en zal zeker een vervolg hebben. Ik geef aangevlogen duiven altijd op en hoop dat anderen dat ook doen en dat het niet zoals vandaag ging, ik kreeg een bericht uit de achterhoek waar een duif van mij was opgevangen welke vorig jaar op de eerste jonge duivenvlucht verloren was gegaan. Vervelend dat je er op deze manier achter moet komen dat deze duif mogelijk ergens heeft vast gezeten. Ik kan het niet hard maken maar heb zo mijn bedenkingen. Op naar komende zaterdag en als ik het weer bekijk ziet het er opnieuw niet florissant uit. Laten we hopen dat het nog meevalt. Succes allemaal.

Maandag 29-04-2019
Afgelopen vrijdag ingestapt als convoyeur voor afdeling 10 richting Tongeren. Daar aangekomen was het eerste wat opviel dat het in mijn ogen een slechte losplaats is , echter hadden we geluk vanwege nieuwbouw van een stuk industrieterrein waar we de beide wagens mooi op een vernieuwd stukje asfalt konden plaatsen. Gezien de toekomst is deze losplaats in mijn ogen einde verhaal wanneer de bebouwing klaar is of er moet veel ruimte overblijven om duiven te lossen. In de vroege morgen was het weer niet best een harde zw wind met regelmatig een buitje, zo tegen de middag klaarde het op werd het sein gegeven om de duiven om  14.00 te gaan lossen met een meer naar west draaiende wind kracht 4/5. Een prima beslissing eerder was ook echt niet mogelijk. Wat prachtig zo'n lossing, jammer genoeg heb ik amper kunnen zien welke richting de duiven vertrokken zo snel ging het. Anja had de scepter thuis over de duiven en dat is prima verlopen één duif redelijk op tijd de rest iets te laat, we missen er nog steeds eentje. Op zich een hele snelle vlucht met hoge snelheden en dan moet je ze ook hebben, de comb. Kroesen pakt voor de 4e keer op rij de eerste plaats in onze club en dat is natuurlijk een uitstekende prestatie. Het blijkt wel dat ze de "swung"er goed in hebben op dit moment. We zullen zien de komende week hoe ze zich herstellen voor komend weekend, zoals ik nu kan bekijken hebben ze weinig geleden en trainen al weer volop. Succes allemaal.

Maandag 22-04-2019
De tweede vlucht gehad en het is hier nog niet echt formidabel de duivinnen laten nog niet zien waartoe ze in staat zijn. Het was wederom geen gemakkelijke vlucht de duiven hadden verschrikkelijke dorst bij thuiskomst en met een stramme Oostenwind is dit geen wonder. Ik hoor dat er hier en daar nog enkele duiven weg zijn bij ons is gelukkig alles terug. In onze vereniging werden totaal 734 duiven ingekorfd een prachtig aantal en met alle nieuwe leden een geweldige gezellige club met leuke attracties onderling. Onze eerste twee duiven waren beiden duivinnen uit de "Barney" op zich mooi de meeste duiven uit deze lijn vliegen altijd goed. Ik had geen doffers mee en wil het dit jaar met duivinnen proberen gaat dit niet lukken dan probeer ik halverwege mei de doffers nog in de baan te krijgen. Zoals het er nu uitziet krijgen we de komende week een heel ander weertype met andere omstandigheden. Zelf ga ik komende week mee als convoyeur van de Zuidgroep naar Tongeren en mag Anja de duiven thuis opvangen. Inmiddels heeft ze wel zoveel ervaring dat dit geen probleem zal opleveren en komt het zeker goed. De duivinnen trainen elke dag prima dus ook daar maak ik mij geen zorgen over. Ik ben benieuwd hoe het zal verlopen bij de lossing het is vast en zeker een geweldig moment om mee te maken. Ook uit Duitsland nog een geweldige referentie een volle zus van "Der Thomas" vloog een eerste tegen 1100 duiven en ook een duivin uit onze "Thomas" nestelde zich vroeg van voren. Iedereen veel succes komend weekend. 

Zondag 14-4-2019
Gisteren de eerste Vitessevlucht afgewerkt met erbarmelijke omstandigheden. Middenin de sneeuwbuien kwamen de duiven thuis niet echt een pretje ook voor de liefhebber niet. Op zich kwamen ze nog wel redelijk af, helaas geen vroege duif maar wel alles terug. We hadden dan ook alleen de duivinnen mee 12 stuks. De doffers hadden we bewust thuis gelaten ivm de voorspelde weersverwachtingen. Volgens mij was het verloop nog redelijk de meesten hebben alle duiven weer thuis. Zoals ik nu kan bekijken krijgen we volgend weekend een heel ander weerbeeld met temperaturen van 21 graden dus een stuk aangenamer al met al doet april wat hij wil en hopelijk krijgen we de komende weken mooie vluchten met aangename temperaturen. Ook las dat er veel commotie is over het nieuwe GPS 2021 waar dat naar toe gaat weet ik niet maar als dat door gedrukt gaat worden hangen meer als de helft van de liefhebbers de klok aan de wilgen en is het niet meer te betalen. Op dit moment loopt er in afd. Zeeland een pilot .Ook de vraag hoe het zit met de elektronische systemen is nog niet duidelijk maar dat het de liefhebber geld gaat kosten mag duidelijk zijn en dat is nu net waar niemand op zit te wachten. Echter zover is het nog niet maar de discussies lopen hier en daar hoog op. Straks nog even de duivinnen in bad en dan maar prepareren voor komende week. Duivensport moet er kunnen zijn voor iedereen!!!  

Donderdag 11-04-2019
Zo daar zitten we dan voor de eerste vlucht komend weekend, als ik de weergoden mag geloven wordt het een koude start dit jaar met temperaturen onder de 10 graden overdag. Ook de NO wind zal ook parten gaan spelen met deze temperaturen we gaan denk ik alleen duivinnen inkorven voor de vrijdag ook omdat die beter weerbestendig zijn t.o.v. de doffers en ook sneller zullen herstellen. Afgelopen week een drukke week gehad, wij hebben de duiven die aan de eenhoksrace mee zullen doen zelf gebracht, voor ons een nieuwe uitdaging bij deze one loft. Wat een accommodatie heeft die man zeg de duiven zitten in een enorm hok en kunnen letterlijk overal naar toe lopen als ze willen, ze hebben zelf de keus waar ze gaan zitten., daarbij is het van voren helemaal open. Ook hebben ze de mogelijkheid om achter het hok, waar luiken in zitten zich te vervoegen ook hier heel veel zitplaatsen. al met al kunnen ze letterlijk altijd in de zon of uit de wind zitten prachtig om te zien. Ook heb ik nog foto's mogen maken van de kwekers die daar zitten, het is een mooie omgeving en wat mij opvalt zijn vooral de kleinigheden die ik elders mis. De duiven worden bij binnenkomst allemaal geënt tegen paratyfus en herpes. De laatste jaren zijn er hier veel minder verliezen dan bij andere eenhoksraces en dat is altijd goed om te horen. Vorig jaar had hij er nog dik 1500 duiven over op de eindrace en hier waren er uiteindelijk maar een stuk op 5 verspeeld op de eindvlucht van 450 km. Nu maar hopen dat ze het een beetje goed doen, eerst kijken we naar zaterdag uit en wens ik iedereen veel succes met de eerste officiële vlucht. 

Zaterdag 30-03-2019
Nog een paar weken en dan zal de strijd beginnen, veel voorbereidingen om ze straks goed maar vooral gezond aan de start te laten komen. De duiven trainen op dit moment goed, gisteren de doffers en duivinnen even opgeleerd en het was opnieuw raak weer een prachtige doffer die het thuisfront niet heeft bereikt. Of gepakt of ergens tegen aan gevlogen ik weet het niet maar dat er veel duiven gepakt worden loopt de laatste tijd de spuigaten uit. Hier staat de teller ook alweer op drie stuks en hopelijk blijft het hierbij. De jongen verblijven dag en nacht in de ren en wat zien ze er top uit, frisse lucht en veel zuurstof doet ze blijkbaar goed. Ondertussen heb ik voor mijzelf nog zo'n 25 stuks en dat moet meer dan genoeg zijn. Afgelopen week alle jongen geent tegen paramyxo omdat de jongen voor de eenhoksrace ook geent moesten worden dus alles dan maar in een keer. Ze hebben een mix gehad waarbij ook tegen herpes is geent. Ook nog snel even een mestonderzoek gedaan en deze gaf aan dat er geen ziektes onder de duiven zit dus wordt er verder ook niet gekuurd. Nu is het nog een kwestie van de puntjes op de I en dan kan het "los" gaan wat mij betreft. Komende week nog en opleervlucht, andere afdelingen hadden vandaag al de eerste opleervlucht en verloop ging prima wat ik hier en daar hoorde. Het weer was dan ook prachtig evenals de temperatuur, het is te hopen dat de temperatuur straks ook een beetje aangenaam is als we beginnen. Goed weekend en alvast succes .

Woensdag 20-03-2019

De duiven afgelopen week weinig laten trainen door de vele regenbuien en harde wind. De doffers zijn nog niet in goede doen en zijn nog niet in volle training, daar tegenover heb ik duivinnen al aardig op de rit, trainen goed en prachtig om te zien. Het is mijn bedoeling om in eerste instantie de duivinnen optimaal voor te bereiden en zullen de eerste vlucht dan ook ingekorfd worden. Met de doffers kijk ik het aan, misschien dat die op een later tijdstip de mand ingaan. We hebben nog een aantal weken en dan is het nog te overzien wat mee gaat en wat thuis blijft. 
Vandaag de klokken in de vereniging klaar gemaakt volgens de entlijst en nu kan iedereen deze nog even testen. Een hoop werk ook omdat de nieuwe leden een andere vereniging krijgen met en ander lidnummer. Al met al wel een gezellige boel met zoveel leden, het wordt in ieder geval een stuk leuker en er wordt weer meer over de duivensport geroddeld. Ook hebben we de Benzing klokken van nieuwe software voorzien welke nodig is voor het vliegseizoen 2019.
Ik heb mij ook opgegeven als convoyeur en afgelopen zaterdag hebben we een prachtige dag gehad bij de fa. van Regteren in Ruinen. Wat er nog allemaal komt kijken bij deze functie is niet mis, alles was tot in de puntjes verzorgd en ook voor de inwendige mens zag het er top uit. Een compliment voor de goed verzorgde dag van de initiatiefnemers. Een leerzame en leuke dag met veel nieuwe contacten. De animo was behoorlijk groot dus wat convoyeurs betreft kunnen we de komende jaren weer vooruit. 
Vandaag de jongen er ook maar weer eens uit gehad en eentje was bij de buren al tegen het raam gevlogen en gelukkig kon ik hem zo meenemen en lijkt het dat het nog goed is gegaan. Begin april gaan de duiven voor de eenhoksraces naar de bestemmingen. Hopelijk niet teveel verliezen want dat gaat ten koste van het aantal duiven voor de volgende keer. De duiven gaan naar Denemarken en Duitsland en ik heb uit mijn beste koppels de duiven er klaar voor. Nu maar afwachten of ze zich in de prijzen kunnen vliegen dit jaar. Ik ben echt liefhebber van deze eenhoksraces ook omdat het een goed beeld geeft of je duiven dit aan kunnen doordat ze allemaal dezelfde verzorging krijgen. Iedereen alvast veel succes met het voorbereiden naar het nieuwe seizoen. 


Zondag 10-03-2019

Nog 5 weken en dan gaat het nieuwe seizoen 2019 al van start, ik pleit al jaren om later te beginnen maar blijkbaar geeft de meerderheid aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met weersomstandigheden waar jezelf niet vrolijk van word en de duiven al helemaal niet. Duiven houden van warmte en dat merk ik vooral als met vochtig weer de verwarmingsplaat aanslaat bij een te hoge vochtigheid. Eigenlijk heb je het dan over relatieve luchtvochtigheid in het hok welke de waarde aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht aanwezig is. De hygrostaat die ik heb gemonteerd gezamenlijk met de plaat bepaalt wanneer deze moet aanslaan. Ik heb hem ingesteld op RV (relatieve vochtigheid) van 70%, misschien toch nog iets te hoog maar ik wil niet dat deze plaat de hele dag en nacht door verwarmt. Ook de temperatuur zal van invloed zijn op de kwaliteit van het hok, als je meer dan 10 graden verschil hebt tussen dag en nacht moet je toch eens nadenken om er iets aan te doen. Ik merk wel dat de mest er altijd goed uitziet op deze manier van klimaatbeheersing.
Inmiddels heb ik de duiven al gescheiden en begint de training van de duivinnen gestaag op gang te komen. De doffers heb ik er nog niet zoveel uit gehad, maar zullen er vanaf volgende week ook regelmatig het luchtruim moeten verkennen. Als ik dan kijk naar de weersverwachting de komende week zal het moeilijk worden om de duiven er voor de dagelijkse training uit te laten. Dan het nieuwe vliegprogramma deze heeft niet mijn voorkeur maar we zullen zien of het mee valt. Waar ik mij wel zorgen om maak zijn de kosten voor komend jaar, zowel de prijzen voor Vitesse, Midfond en Fond zullen flink stijgen. Liefhebbers die 20 duiven inkorven zullen toch een prijsstijging van € 4,= mogen verwachten t.o.v. vorig jaar. Of iedereen hier nu vrolijk van gaat worden betwijfel ik en misschien is dit ook de druppel dat er nog meer gaan afhaken en men de klok aan de wilgen hangt. Duivensport wordt zo langzamerhand een elite sport en de gewone man kan dit straks niet meer bolwerken. Het is bijna niet meer mogelijk om met 10 duiven een eerste te gaan vliegen, degene die dat wel doen neem ik mijn petje voor af.  Als ik dan lees dat Hooymans zijn duivenarsenaal uitbreidt naar Belgie en Engeland om daar de concurrentie met wedvluchten aan te gaan vraag ik mij af wat dit nog met duivensport te maken heeft. 
Duivensport wordt een en al business en draait straks alleen nog maar om de pingels. Een ding wordt wel vergeten ook de grote jongens zijn afhankelijk van de kleine liefhebber en die moet je juist koesteren anders is het einde duivensport. 
Met de kweek gaat het voortreffelijk de ronde voor mijzelf zijn nu allemaal geringd en ik moest zelfs nog voetringen bij bestellen om alles geringd te krijgen.
Dit jaar zullen we met veel minder jongen vliegen als voorheen, ik heb het wel een beetje gehad met veel duiven ook om het overzicht goed in beeld te houden. De jongen hebben dit jaar een ander hok en zitten dagelijks buiten in de ren, maar eens kijken hoe dit uit gaat pakken. Ze worden op deze manier wel goed gehard en hebben veel zuurstof dus dat is zeker een voordeeltje. Wel heb ik windbreekgaas aangebracht om de tocht buiten de deur te houden. 
Helaas heeft de roofvogel ook hier al een oude duif bemachtigd (tenminste daar ga ik vanuit ) en overal hoor ik grote problemen en sommigen zijn er al een handvol kwijt, vooral de maanden maart en april is het in mijn omgeving elk jaar prijs. Binnenkort weer de voorjaarsvergadering van onze afdeling ik ben benieuwd wat ons te wachten staat komend jaar. 

Vrijdag 01-03-2019

Vandaag de duiven er maar een even uit gehad zo langzamerhand moet het dan ook gebeuren wil je niet teveel achterlopen in het begin. De duivinnen waarvan ik geen jongen wil heb ik vorige week apart gezet en regelmatig even naar buiten gehad. Ik laat ze de eerste weken maar even hun gang gaan in ieder geval nog geen druk op ketel. Als ze volgende week wat meer gaan trainen zal de intensie van regelmaat ook weer verhoogd worden. Bij de kwekers liggen inmiddels de 2e ronde jongen een superkweek kan ik wel zeggen want van 11 koppels heb ik er 22 jongen liggen, is mij nog niet eerder overkomen. Mogelijk heeft dat ook met het mooie weer te maken gehad. Deze ronde is voor mijzelf en enkele moeten nog op een bonnetje weg. Dit jaar blijven er hooguit zo'n 30 jongen voor ons zelf incl. enkele van de weduwnaars en dat vind ik eerlijk gezegd genoeg lukt het met 30 niet dan lukt het met 50 ook niet is mijn motto. Ik kan mij nog een jaar herinneren dat ik er maar 8 stuks over had en laat nou net dat jaar het beste jonge duivenjaar geweest zijn wat ik ooit heb gehad. Toch mooi dat je als kleine liefhebber ook best mee kunt kunt komen met de grote jongens. 
Veel liefhebbers kijken vaak niet goed naar een uitslag. Dan hoor je ze zeggen die of die heeft geweldig gevlogen en 3 bij de eerste tien maar als je dan even goed leest heeft die liefhebber er dan ook een dikke 80 ingekorfd. De kans blijft altijd groter om een eerste te vliegen met veel duiven aan de start. Het is net als bij een loterij als je honderd loten koopt heb je meer kans op de hoofdprijs dan wanneer je er maar eentje koopt. Met de duiven is dat niet anders alhoewel kwaliteit ook zeker invloed heeft op je prestaties, desondanks blijft de win kans groter. 
Ook de duiven voor de eenhoksraces liggen in de schaal en dat ziet er top uit. Begin april zullen ze naar de hokken gaan voor verdere ontwikkeling. Dit jaar staan er twee eenhoksraces op het programma, eentje in Denemarken en eentje in Duitsland hopen dat ze een mooie prestatie neer kunnen zetten. Nog 5 weken en dan begint het seizoen alweer eigenlijk als je het goed bekijkt veel en veel te vroeg. Wil je vanaf het begin meedoen moet je er staan en zullen de duiven al een lichte vorm moeten vertonen. Allemaal veel succes en hopelijk dat de havik zich dit jaar eens wat rustiger gedraagt alhoewel ik daar niet veel vertrouwen in heb gezien zijn regelmatige aanwezigheid. Ook dit weekend is er weer de voorjaarsbeurs in Houten, wij gaan er in ieder geval niet heen ik heb het eigenlijk wel gezien daar maar voor iemand die nog enkele jongen wil aanschaffen zou ik aanraden er wel heen te gaan want er is keuze genoeg. Of er een toppertje tussen zit weet je maar nooit van tevoren.  

 

Zaterdag 09-02-2019

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op de site had gezet niet dat er veel te vermelden is maar in het vliegseizoen staat de boog toch meer gespannen. Vandaag wil ik het eens hebben over antibiotica een item waar veel liefhebbers zich nogal druk om maken. Helemaal zonder lukt helaas heden ten dage niet meer maar welke medicatie, hoe vaak, zijn dan de belangrijkste argumenten om het wel te gebruiken. Een goede dierenarts zou het ideale hulpmiddel zijn maar veel liefhebbers spelen nog steeds liever zelf doktertje. 
Afgelopen week zag ik op TV een prachtig programma over bacteriofagen. Allereerst kan dit weleens de opvolger worden van alle antibiotica waarbij resistentie is opgetreden. Het zou zomaar eens het wondermiddel voor de toekomst kunnen worden voor zowel mens als dier en dus ook voor onze duiven.. Maar wat zijn nu precies bacteriofagen, een bacteriofaag is een virus die een bepaalde bacterie aanvalt. De faag injecteert zelf zijn DNA in de zieke bacterie en deze wordt dan tot de verdoemenis geholpen zonder schadelijke bijwerkingen. Zo zijn er meer dan 800 verschillende fagen die ingezet kunnen worden. Het is algemeen bekend dat steeds meer bacteriën resistent worden voor antibiotica en deze niet meer zullen helpen. Helaas is het middel nog niet echt te krijgen in Nederland maar in Georgië ligt het bij de apotheek in de schappen. Het is ook bewezen dat er al veel behandelingen zijn geweest waarbij er voor mensen geen uitweg meer was, die na toediening van fagen weer helemaal hersteld zijn. Langzamerhand begint men in Nederland ook te zien dat dit middel toch beter werkt als alle antibiotica tot nu toe, alleen is het hier nog niet geregistreerd als geneesmiddel en zolang dat zo blijft is het ook niet te verkrijgen. Hopelijk gaan ze ook hier over op de bacteriofagen dan hebben we niet de antibiotica meer nodig welke niet meer adequaat werkt vanwege resistentie. Het is volgens mij een van de dingen die ook prima toe te passen is in de duivensport. Hoe dit verder gaat verlopen is nog moeilijk in te schatten maar dat het een middel van de toekomst gaat worden ben ik van overtuigd.
Op eigen hok gaat het goed de kwekers zitten allemaal voor de tweede keer op eieren en dat komt mooi uit want een aantal gaan begin april nog naar een eenhoksrace en zullen dan zo'n 35 dagen oud zijn. Alleen nog even afwachten of alles bevrucht is, maar er liggen genoeg om een keuze te maken. Goed weekend allemaal.

Maandag 22-01-2019

Er valt niet veel te melden in duivenland behalve dat er hier en daar nog enkele eenhoksraces in volle gang zijn. O.a Tenerife en the one million dollar race in Zuid Africa waar volgende maand de eindvlucht is. Gisteravond hebben we voor het eerst met beide verenigingen uit Klazienaveen om tafel gezeten omdat de fusie nu heel dicht bij is. Een grote opkomst van mensen met dezelfde hobby. Je merkt dat het gelijk weer een stuk gezelliger gaat worden in de vereniging. De puntjes moeten nog even op de I en dan kunnen we dit jaar van start gaan met een dikke 30 leden. De taken zijn her en daar al aardig ingevuld en met een 5 koppig bestuur uit beide verenigingen moet het zeker gaan lukken. Achter de schermen is er nog veel werk aan de winkel maar dat gaat zeker goed komen, ik heb er tenminste alle vertrouwen in. Voor mijzelf geeft dit wel wat meerwerk omdat ik het computer gebeuren onder mijn hoede heb.
Op eigen hok gaat het voorspoedig alle kwekers hebben nu jongen en ik kan niet anders stellen ze liggen er mooi bij. Ook de mest is prima geen spuiters en ze groeien als kool. Ik heb drie koppels met een jong en deze kan ik mooi overleggen zodra de tweede ronde er gelijk achter aan gaat. De vliegduiven beginnen zo langzamerhand ook te leggen. Het zal ook wel moeten want de jonge duivenvluchten beginnen dit jaar extreem vroeg nl al halverwege juni. Begin februari zullen de kwekers weer gaan drijven voor de tweede ronde en hier gaan er enkelen naar eenhoksraces. De eenhoksrace in Denemarken heeft nu een eerste prijs van € 50.000 euro en ze hebben de inleg verhoogd naar € 200,= per duif, of dit een juiste gedachte is betwijfel ik een beetje hopelijk dat de liefhebbers zich weer massaal zullen aanmelden voor deze prachtige race. De prijsuitreiking van de ringenrace van het Samenspel heeft afgelopen zaterdag plaats gevonden onder het genot van en hapje en drankje. Zelf konden we niet aanwezig zijn vanwege andere verplichtingen maar ik hoorde dat het een groot succes is geweest. Het was wel jammer dat we er niet bij konden zijn want we zaten dit keer ruim in de prijzen met op de eindvlucht nog een mooie 2e plaats. 
Het nieuwe bestuur van afdeling 10 is inmiddels ook geinstalleerd en nu maar afwachten hoe zij zich verder zullen ontplooien. Het was de kortste vergadering van afdeling 10 die ik ooit heb meegemaakt, binnen 20 minuten was alles voorbij en konden we weer huiswaarts keren. Hopelijk krijgt koning winter niet de boventoon, het lijkt misschien wel mooi maar ik haat kou en dan vooral met de kweek, drinkbakken die bevroren raken te koud om lang in het hok te blijven noem maar op, nee geef mij maar het voorjaar daar heb ik meer mee en kijk daar alweer naar uit. 

Woensdag 09-01-2019

Allereerst iedereen de beste wensen en een geweldig mooi en succesvol vliegseizoen in 2019.
Zo zitten we nog in 2018 en nu alweer 2019, tijd om eens even te plannen hoe we het nieuwe seizoen anders zullen doen als voorheen. Als je tevreden bent moet je niets veranderen, anders is het als het vorig seizoen een beetje tegen viel en er hier en daar aan bijgespijkerd moet worden. Ik heb het gevoel dat ik het anders zou moeten doen om goed mee te kunnen, misschien een utopie maar ik ga het gewoon proberen om er meer uit te halen dan tot op heden. Of het gaat lukt weet ik ook niet maar niet geschoten is altijd mis. Wat wil ik dan veranderen zult u zich afvragen, ik kan daar heel kort over zijn ik wil mijn duivinnen in de strijd gooien ook omdat ze het op de natour geweldig hebben gedaan. Dan vraag ik mij wel weer af moeten de doffers dan thuis blijven of ga ik op dubbel weduwschap spelen. Hier ben ik nog niet helemaal uit maar zover is het dan ook nog niet. De jonge duiven zet ik op een andere afdeling vanwege de duivinnen die hier worden gehuisvest. Wat ik verder ga doen is enkele duiven meedoen op eenhoksraces welke steeds meer mijn voorkeur geniet. Hier worden alle duiven hetzelfde behandelt en geeft een juiste weergave over de kwaliteit van je eigen duiven. Het leuke hiervan is ook dat je bijna elke aankomst direct kunt volgen op het internet. Als ik dan op Pipa lees dat Jan Hooymans in de Pattya one loft race (Thailand) domineert met een 4,5 plaats en 5 duiven in de top 100 heeft is natuurlijke een prachtige prestatie. Blijkbaar hebben ze bij Pipa vergeten te vermelden dat hij er ook 100 duiven naar toe heeft gestuurd, dan mag je toch eerlijk gezegd er ook wel iets van verwachten. Zo zie je maar weer de grote jongens (massa inkorvers) maken ook hier de dienst uit. 
Komende vrijdag is de vergadering van afdeling 10 in Grolloo, waar mogelijk een nieuw bestuur zal worden samengesteld. Hoe dit allemaal zal verlopen is niet te voorspellen maar dat er veel vragen zijn ben ik van overtuigd, voordat er een definitieve beslissing zal worden gemaakt. Binnenkort ook weer de feestavond van het Samenspel, dit keer iets later ivm de interne problematiek van een van de bestuursleden
. De georganiseerde ringenrace van het Samenspel  was een leuk initiatief waar volop aan mee werd gedaan en zal zeker een vervolg krijgen. Inmiddels heb ik bij de kwekers de eerste jongen liggen en ik mag niet klagen op een enkele na alles uitgekomen. Helaas door een vechtpartij bij een van de koppels waarvan de eitjes stuk zijn gegaan, zit inmiddels ook al weer te broeden. 
De vliegduiven zijn deze week ook gekoppeld, ik wilde hier nog even mee wachten maar de duivinnen gingen al bij elkaar liggen en daar pas ik voor. Ook de doffers waren er aan toe dus moest het maar gebeuren. Hier lijkt het ook allemaal op rolletjes te lopen dus het nieuwe seizoen 2019 is hier in volle gang. Alvast veel succes met de kweek en de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

 

Designed by Jan Abbing