Welkom op de website van Jan en Anja 

Maandag 09-09-2019
Afgelopen weekend geen vlucht voor ons omdat ik naar de eenhoksrace in het Usedom ben geweest. Wat een spektakel geweldig om dit mee te maken. De duiven die nog aanwezig waren werden op een afstand van 500 km gelost om 8.30 uur. Ik had eerst mijn twijfels omdat ze van 270 km in een keer naar 500 km gaan maar achteraf was dat onterecht. 
Hier heb je geen last van kruislossingen omdat de eindvlucht op vrijdag werd gehouden een top beslissing in mijn ogen. Wij hadden er nog 3 in de strijd eentje was op het laatst nog terug gekomen en had daar niet zoveel vertrouwen in. Helaas hadden we geen vroege duif wel 2 van de drie terug. Wat een aankomsten super, niet wachten op duiven maar bij bosjes tegelijk. We hadden ze verwacht tegen 13.30 maar om 13.10 kwam er al een koppel van zo'n 40 stuks als stippen uit de lucht vallen, wat zaten die duiven hoog. Door de hoge snelheid moet je geluk hebben dat er eentje bij zit, binnen 12 minuten al 250 duiven en in 40 minuten al meer dan 1000 duiven terug , geweldig om te zien en niet wachten zoals bij veel eenhoksraces op een duif en na een halve dag soms nog maar 40 stuks. Hier kun je duiven zien vallen, eigenaar Mirko heeft de touwtjes goed in handen en heeft op de eindrace meestal de meeste duiven in concours van alle eenhoksraces die ik ken. Van de 1700 ingekorfde duiven waren er op dezelfde dag al een dikke 1500 terug.
's Avonds ook nog een spetterende feestavond meegemaakt waar we de komende jaren vaker naar toe zullen gaan. Komend weekend nog een vlucht voor ons en dan zit het er op en kan de totaalbalans worden opgemaakt. Iedereen veel succes komend weekend. 

Zondag 01-09-2019
Gisteren een topdag met de duiven we pakken op de zware vlucht van de jonge duiven vanaf Courtisols 454 km een mooie 1e plaats met de 697. Een geweldige duivin uit de "Barney". Uit deze doffer zijn al diverse topduiven gekweekt,vorig jaar werd de 205 nog 2e asduif in het Samenspel en op de one loft race in D
enemarken heeft een duivin zich ook al gekwalificeerd als 3e asduif. De moeder is een Verrekt Arien en ben uiteraard erg tevreden met dit topkoppel. Hopelijk kunnen we er nog vele toppers uit halen. Deze duivin hoeft verder niet meer mee op de laatste vlucht en mag zich verder ontwikkelen voor volgend jaar. Zo heb ik ook een prachtige doffer uit der "Thomas " de 699 welke ook veelbelovend is voor volgend seizoen. Hij is een evenbeeld van zijn vader en mocht ik hem behouden ik hier wel toekomst in zie. Altijd afwachten maar ik zie graag als jonge duiven in hun geboortejaar een keer een vroege prijs pakken. We hebben niet veel aanvulling maar we zullen het ermee moeten doen, ik denk dat op de meeste hokken niet een superaanvulling is van nieuwkomers. Ook op de natour hebben we goed gepresteerd met 6/7 is toch prima eentje missen we er nog en is tot op heden niet terug gekeerd.
Komend weekend vind de finale van de eenhoksrace in Duitsland plaats waar we nog 3 duiven hebben zitten. Hopelijk kunnen we ook daar een prijsje meepikken. Altijd spannend om de live aankomsten te volgen via de benzing site. De vlucht wordt altijd op vrijdag gehouden ivm andere duiven die op de vlucht zijn, een goeie beslissing in mijn ogen. Nog één vlucht te gaan voor de jongen en dan is het definitief afgelopen voor dit jaar. Tijd om mij straks weer meer te richten op de fotografie van topduiven. 

Maandag 26-08-2019
Zaterdag een invliegvlucht voor onze oudere jongen welke komend weekend mee gaan op de Nationale vlucht. We gaan alleen duivinnen meedoen de paar doffers die ik nog heb moeten als aanvulling zorgen voor komend jaar. De vlucht verliep prima alleen geen vroege duif dit keer maar wel 13 van de 14 terug binnen een half uur. Met 11/14 in de prijzen kunnen we toch wel spreken van een behoorlijk aantal, vooral als ik dan hoor dat er nog veel duiven waren achter gebleven. Ik denk dat dit toch meeste latere jongen zijn die iets te weinig ervaring hebben en daar komt bij dat het toch geen gemakkelijke vlucht was met een oostenwind. 
In Denemarken hadden ze afgelopen zaterdag de eindvlucht ook hier een drama, van de 775 duiven die er nog over waren kwamen op zaterdag maar 163 terug. Ik had het al voorspeld op 400 km met een oostenwind, jammer dat het zo gelopen is maar we moeten het ermee doen. Het is in ieder geval geen visitekaartje voor deze race. We zijn er dit keer niet naar toe geweest en daar ben ik blij om want als je maar sporadisch een duifje ziet aankomen kun je die thuis ook zien. Ik moet wel zeggen dat de sfeer er goed is en  er genoeg valt te kletsen met andere liefhebbers. De voorspellingen lijken toch wel goed voor komend weekend en met een lange vlucht voor de boeg is dat in ieder geval een goed vooruitzicht. Veel succes allemaal.

Vrijdag 23-08-2019
Het seizoen loopt ten einde en de meesten onder ons zijn denk ik blij dat het weer afgelopen is. De duiven zitten hier en daar al flink in de rui, bij ons vooral de kwekers die ik rust heb gegeven omdat die straks weer volop aan de bak te moeten. Afgelopen weekend een beetje anders dan anders, op vrijdag duiven thuis zien komen heb ik volgens mij nog niet eerder meegemaakt maar wel begripvol met een vooruitzicht dat het begrijpelijk was. Ik denk dat we in de toekomst vaker naar de weersomstandigheden moeten kijken, onze oosterburen doen dat al jaren en niet zonder succes. Als het zaterdag te slecht lijkt dan gewoon verplaatsen naar de zondag. Ik begrijp dat er uit principe kwesties liefhebbers dan niet meedoen, maar de de meerderheid zou hier toch over moeten beslissen als we dat willen. 
Deze zaterdag is ook de eindvlucht in Denemarken waar we nog eentje hebben zitten, zoals ik heb begrepen doen er nog maar 775 duiven mee in de eindstrijd de rest van de dik 1400 duiven is verdwenen. De eindvlucht is vanaf Göttingen een dikke 400 km. Ook hier veel verliezen van bijna 50%, het wordt jaarlijks een strijd om jonge duiven over te houden. Ook wij hebben niet veel aanwas voor volgend jaar maar wat er nog zit heb ik wel vertrouwen in. Vanavond alles maar weer inkorven voor de natour om ze in het ritme te houden, waarna er enkelen volgende week meekunnen op de nationale vlucht. Veel succes allemaal.

Woensdag 14-08-2019
Afgelopen weekend weer mee geweest als convoyeur naar Venlo, een goed lossingsstation aan de Maas. Eerst na aankomst de duiven van water voorzien en de temperatuur in de wagen was constant zo'n 22 graden. Wat altijd opvalt als je de duiven water geeft is de intelligentie van de duiven, zodra ik de waterpomp aanzet weten de duiven dat er water in de goten zal komen en zie je gelijk al een aantal de kop in de goot steken, terwijl er nog geen drup inzit. Blijkbaar herkennen ze het geluid van de waterpomp. Wat opviel was de wind zaterdagmorgen, de storm die voorspelt was viel nog mee en we konden prachtig lossen met en windkracht 3 op de schaal. Dat het hard zou gaan was wel duidelijk met een snelheid van de eerste duiven boven de 2000 mpm is supersnel en dan weet je het wel . Anja ging de duiven opvangen en voor haar was het een strop ze kreeg de duiven niet binnen, we hadden alleen jonge duiven mee. Dat we nog een enkele in de prijzen hadden was bijzonder, omdat ze meer dan een kwartier hadden verspeeld. Maakt ook niet uit ze waren in  ieder geval allemaal weer terug en dat is goed te noemen. Een kampioenschap zegt mij niet meer zoveel, ik wil er nog plezier in hebben alhoewel dat met de verliezen van dit jaar wel en deuk heeft opgelopen. Op de eenhoksraces in Denemarken en Duitsland zijn ze druk bezig met de laatste trainingen. In Denemarken hebben we nog eentje in de strijd en in Duitsland nog 4 stuks. Hopen dat ze goed afkomen op de eindvlucht. Het weer ziet er voor komend weekend belabberd uit , ik heb zo mijn twijfel of ze wel los zullen komen, we gaan het zien.  

Vrijdag 9-08-2019
Afgelopen week waren er opnieuw grote verliezen bij veel liefhebbers die voor het eerst de jonge duiven in de mand hadden gedaan. Altijd triest om te horen hoeveel duiven ze terug krijgen, wat de oorzaak ook moge zijn de grap gaat er wel af als je een mooi aantal jongen hebt gekweekt en meer dan de helft weg is. Achteraf zijn er altijd veel vragen waar dit aan kan liggen, zelf zou ik geen echte oorzaak kunnen vinden. Wel weet ik uit ervaring dat de verzorging en temperatuur in de container goed op peil wordt gehouden en de duiven rijkelijk van water worden voorzien. De onervarenheid speelt natuurlijk ook mee, zelf had ik 13 jonge duiven mee die al diverse keren de mand hadden gezien en ook allemaal terug zijn en een aantal waren ook mooi op tijd. Gisteren 10 duiven mee gedaan naar Arlon en de rest gaat vanavond mee naar Venlo. Waarom er nu ineens gekozen is voor Arlon vind ik vreemd, velen in de vereniging hoorde ik hier ook over en dat de afstand dan te kort zou zijn is raar, volgens mij was deze de hele week wel bekend gezien de coördinaten. Wat mij opviel was dat heel kort nadat de Friezen een andere losplaats hadden gekozen wij als afdeling ook zo nodig ergens anders heen moesten. Heeft dit met de wind te maken???? of heeft het een andere oorzaak, zelf heb ik hier wel een gedachte over en velen met mij denk ik. Vanavond ga ik weer mee als convoyeur naar Venlo en mag Anja de duiven opwachten. Allemaal veel succes.

Zondag 28-07-2019
Wat een hitte de laatste dagen in ieder geval geen vluchten dit weekend. Gelukkig hebben ze een verstandig besluit genomen om alle vluchten af te gelasten. Dit had zeker veren gekost v.w.b. de jongen, het was gisteren een harde Oostenwind en dan gecombineerd met de hitte is echt een groot probleem. We krijgen nu een nieuw vliegprogramma voor de jongen en zoals ik het kon zien gaan we weer richting Duitsland langs de grens met Belgie en Luxemburg. Het valt mij eerlijk gezegd nog mee hoe de overnachtduiven van Orange thuis kwamen. Ik heb inmiddels alle vliegduiven weer bij elkaar gegooid en mogen gezamenlijk nog een keertje op eieren komen. Daarna gaan ze definitief uit elkaar totdat de kweek weer gaat beginnen. Het is even afwachten hoe het verder gaat verlopen met de jongen voordat ik definitief de nieuwe selectie over ga houden voor komend seizoen. Ik heb wel enkele kwekers die het veld gaan ruimen omdat nieuwe aanwas welke niet meer op de vlucht mee kunnen (leeftijd) zich verder moeten bewijzen op het kweekhok. Ook heb ik een aantal nieuwe jonge duivinnen die naar de kweek gaan dit jaar. Hopelijk krijgen we nog mooie weken met normale temperaturen zodat het resterende vliegprogramma nog afgewerkt kan worden. Ik ben wel benieuwd hoeveel jonge duiven er straks op de natour ingekorfd zullen worden, het kunnen er wel eens veel meer zijn als men verwacht. Veel succes nog de komende weken. 

Maandag 22-07-2019
Zaterdag een mooie vlucht vanuit Tongeren, net voor slechte weersverwachting konden de duiven op tijd worden gelost. We hadden 13 jonge en 8 ouden mee in de strijd. De snelheid aan de Oostkant lag beduidend hoger dan aan onze kant. Onze eerste duif was ook gelijk de eerste van het Samenspel en pakte een 2e  in het Rayon een mooi resultaat. De 18-535 komt uit een zoon van onze topdoffer "Der Thomas" hij was blijkbaar in goede doen en heeft zich al vaker laten zien. Ook de jonge duiven kwamen goed af met een 6e en 7e plaats, hier ook bij de eersten een volle zoon uit onze topdoffer. Na anderhalf uur alle duiven terug zowel jong als oud en gezien de weersomstandigheden later op de dag was ik daar zeer content mee. De laatste vlucht van de Vitesse is ten einde en komende week hebben we ook de laatste Midfond vlucht. Daarna kan de balans worden opgemaakt welke overblijven en welke het veld moeten ruimen. Wel raar dat nu tegen het einde van alle vluchten de duiven juist beter komen, terwijl in het begin het allemaal stroefjes verliep, blijkbaar komt mijn hok elk jaar wat laat op gang. Bij de eenhoksraces zijn ze ook druk met opleren en eind deze week zou de eerst hot spot vlucht op het programma staan. Of dit doorgang zal vinden betwijfel ik een beetje gezien de verwachte temperaturen van dik boven de 30 graden. Ik zag wel dat er in Denemarken nog een dikke 1000 duiven in de strijd zijn terwijl ze hier ook met over de 1400 zijn begonnen. We zullen zien en ook komende zaterdag lijken er weer opnieuw zware buien in aantocht te zijn, het is even afwachten want het is nu nog maar maandag hopelijk valt het een beetje mee. 

Zondag 14-09-2019
Wederom veel vluchten deze week, het aantal is bijna niet meer bij te houden. De meesten zijn er zo langzamerhand doodziek van, in het voorjaar schreef ik hier nog over en toen werd mij door diverse duivenliefhebbers/schrijvers verweten dat het allemaal best mee valt. Zo langzamerhand schrijven ze nu zelf ook dat het programma overvol is en er bijna niet meer wordt ingekorfd. Ergens probeert men een rotte appel te vinden, nu is het de voorzitter dhr. van de Kruk die wordt bedreigd, dat hij het niet goed gedaan heeft kan ik achter staan maar doe het dan met normale woorden en niet met doodsbedreigingen of wat dan ook. De media loopt hier van over en als straks in het rustige seizoen deze mensen nu ook eens op een vergadering komen en daar hun onvrede kenbaar maken zou dat veel beter zijn als alles er maar uitgooien. 
Ook bij het computergebeuren loopt af en toe de spanning flink op, veel te veel werk en je moet geconcentreerd kunnen blijven. Ik merk het ook aan mijzelf je bent sneller op je teentjes getrapt als jan en alleman zich ermee gaan bemoeien. Ik denk dat men zich eens achter de oren moet krabben en meer moet waarderen dat mensen deze taak op zich willen nemen. Je bent zo langzamerhand bijna dagelijks in het inkorflokaal is het niet voor het inkorven dan wel voor het chippen etc. 
Zaterdag zat ik zelf in Weert als convoyeur en het zag er even belabberd uit op de zaterdagmorgen, veel motregen en weinig zon. Het sein om te gaan lossen werd gegeven om 12.00 uur. Nadat alles startklaar was gemaakt begon het even voor 12.00 uur in Weert te regenen. Ik heb toen besloten dat ik op dit tijdstip geen duiven in de regen ga lossen. Je bent op dat moment wel verantwoordelijk voor een dikke 5000 duiven. Gelukkig kreeg ik de ruimte om iets later te gaan lossen en nadat de zon weer doorbrak hebben om 12.45 de duiven de vrijheid kunnen geven. Super vertrek en volgens mij overal een goed verloop. Altijd mooi om te horen en een juiste beslissing lijkt mij. Achteraf krijg je dan weer allerlei verwijten en verwensingen naar je oren geslingerd dat het op de site had gestaan om 12.00 uur lossen en dan wordt het weer later. Ik snap niet dat er nog zulke mongolen rondlopen die dan zomaar wat gaan roepen zonder erover na te denken en niet begrijpen wat voor verantwoordelijkheid men heeft bij een correcte en zo goed mogelijke lossing. 

Anja moest de duiven opvangen en bij de jongen liep het niet van een leien dakje, duiven wilden niet binnen komen en daardoor veel te laat in de klok maar ik ben blij dat alles terug is en daar gaat het tenslotte om. De ouden daarentegen lieten zich van hun beste kant zien, twee bij de eerste 10 in het Samenspel en 2 en 3 in de vereniging. De comb. Kroesen pakt opnieuw een eerste prijs en ditmaal ook van de gehele sector. Wat die dit jaar laten zien is echt van topklasse. Zo langzamerhand ga ik ook nadenken of ik dit allemaal nog wel wil, gezien de hele rompslomp die het met zich meebrengt. Waar ik nog wel plezier in heb zijn de eenhoksraces, de twee duiven in Denemarken zijn beiden nog in de strijd en zijn ze daar druk bezig met het opleren voor de eerste officiele wedvlucht. Ook hier alweer veel duiven weg, als ik het goed heb zijn er nog maar bijna 1200 duiven van de 1400 bij aanvang. Ook in Duitsland zijn onze vier nog in de strijd. We zullen afwachten eerst maar eens even alles weer op de rit te zetten voor komend weekend. 

Dinsdag 09-07-2019
Vlucht twee van de jonge duiven zit er op nadat vorige week de vlucht van de jongen was afgelast (prima beslissing van de LC) was het deze keer ook niet gemakkelijk. Zaterdag niet gelost en terecht trouwens alhoewel sommigen daar anders over denken. In mijn ogen was het onverantwoord, ik had niet verwacht dat het op zondag nog zo goed zou verlopen. Vooral de jonge duiven hebben veel geleerd met een extra nacht mand. De eerste jong duif kwam gelijk met de eerste oude maar heeft jammer genoeg te lang verzeten, scheelt toch zo een 7 tal plaatsen op de lijst. Het was wel de aangewezen duivin uit de "Barney" die zich voor de tweede keer goed liet zien. Een duivin met potentie hopelijk kan ik haar behouden dan kan dit nog wel eens een toppertje worden. Wat wel tot tevredenheid stemt is dat alle jongen terug zijn op hun honk. Ik had er 13 mee en 2 zitten er nog in de ziekenboeg, teveel beschadigd om mee te doen. Bij de oude duiven ging het wederom prima met 6/10 en opnieuw was het de 527 die zich als eerste liet zien. Deze doffer vliegt nu twee weken achter elkaar 2x bij de eerste 10. Veel gelul over de grote verliezen met jonge duiven op de media zoals FB, blijkbaar weten ze het allemaal waar het aan ligt. Zo ook bekende mensen die denken het te weten en daardoor nog meer producten aan de man brengen, zodat verliezen beperkt zullen blijven. Deze verkooppraatjes zijn niet voor mij weggelegd en is weggegooid geld. Volgens mij weet niemand de echte waarheid en is het alleen maar gissen. Hoe het in toekomst verder zal gaan weet niemand maar de echte waarheid zal wel nooit boven water komen omtrent dit vervelende euvel. Deze week opnieuw twee vluchten een  midfondvlucht en de derde jonge duiven vlucht. Succes allemaal.

Maandag 01-07-2019
Geen makkie afgelopen zaterdag de vlucht vanuit Arlon op een afstand van 352 km. Onze eerste duif een jaarlingdoffer de 527 heeft zich al een paar keer goed laten zien. Met een 9e plaats in onze sterke vereniging was het een puike prestatie. Ze vielen niet bij bosjes maar op zich waren we tevreden met 9 duiven mee. Wat mij opviel was onze 2e duif een duif met een brok ervaring die total los aankwam en op de kop in de drinkbak dook. Met oost in de wind hebben ze altijd een bere dorst. Twee waren er nog niet op het appel zaterdag maar zondag kwamen beiden alsnog thuis. Gelukkig ook dit keer geen verliezen. Komende zaterdag gaan de jongen weer mee, althans wat er nog over is. Tot op heden van de 7 achterblijvers een berichtje gehad dat de duif was overleden. Deze was helaas niet verder gekomen dan Doetinchem, de andere 6 geen taal of teken waar ze ook mogen zitten. Vandaag bij huis opnieuw een jongen duif verloren gegaan dus is de spoeling behoorlijk dun geworden. Het is niet anders we moeten het ermee doen, ben wel benieuwd hoeveel jongen er vrijdag zullen worden ingekorfd. Ook bij ons de vereniging heeeeel veel verliezen met jongen, ook veel liefhebbers met de jaarlijks terugkerende coli problemen. Het leek er even op of ook hier dit fenomeen zou toeslaan maar door op tijd in te grijpen wist ik het nog net op tijd te voorkomen. De natour zal wel zorgen voor wekelijkse  overvolle vrachtauto's de heren moeten nu toch eens goed gaan nadenken of we toch later moeten beginnen met het jonge duiven programma, elk jaar is het kommer en kwel om ze goed gezond te houden en dan nog hopen dat je er nog een paar over blijven als aanvulling. Ik vraag mijzelf ook wel eens af moet ik hier nog wel verder mee gaan of zal ik mij volledig moeten toeleggen op de eenhoksraces, niet dat daar geen verliezen zijn maar dan ga ik mijzelf niet ergeren aan al die vluchten hier waar bijna geen veer van over blijft. Succes allemaal .

Woensdag 26-06-2019
Hot, hot veel te warm voor zowel mens als dier. Ik kreeg juist een berichtje dat voor komend weekend de jonge duiven afgelast is en dat de oude duiven vrijdag moeten worden ingekorfd. Een prima beslissing van het bestuur, de weersvoorspellingen zijn voor komend weekend erg slecht met wederom hoge temperaturen en een wind waarin de oostelijke richting in voor komt. Geen pretje voor de duiven en vooral voor jonge duiven een "crime" Afgelopen week enorme verliezen op de eerste jonge duivenvlucht, sommige hokken zijn totaal leeg of er zwerft hier en daar nog een duifje terug. Bij ons stond de teller op 7 achterblijvers en tot op heden geen enkele duif nagekomen of opgegeven. Als ik het zo hoorde mochten wij nog de handen dicht knijpen met 16 terug van de 23 en dan ook nog 15 in de prijzen, de 16 had ook nog een prijsje gepakt maar ik had de klok er al afgehaald niet wetende dat ze overal zo slecht afkwamen. Maar dat het concours in het Samenspel bijna 5 open stond had denk ik niemand verwacht. Er waren heel weinig duiven ingekorfd voor de eerste JD vlucht en dan nog vragen sommigen zich af hoe dat kan. Nu hebben we enkele jaren terug de eerste  JD vlucht pas in augustus gespeeld met overal een prima verloop met weinig verliezen. Ik roep het al jaren het zou veel beter zijn om later te beginnen maar blijkbaar trekt het NPO zijn eigen weg en wil dat we landelijk vroeg beginnen. Een ding vergeten ze blijkbaar wel doordat er veel minder duiven zullen worden ingekorfd zullen de gelden ook enorm terug lopen.  Veel liefhebbers geven nu de voorkeur om op de natour te beginnen en dat lijkt mij een goede keus voor degene die niet mee hebben gedaan. Alhoewel voorzie ik wel een capaciteitsprobleem straks op de natour met massa inkorvers voor JD.  Ik hoop dat het meevalt maar zeker ben ik hier beslist niet van. 
Trainen staat ook hier met deze temperaturen op en laag pitje, ze hebben er ook niet veel zin in. 's Morgens vroeg gaat het nog maar 's avonds wordt het al een stuk moeilijker en voor de werkenden onder ons is het haast niet mogelijk om de duiven goed te laten trainen. Er wordt nu vrijdag ingekorfd voor Arlon i.p.v. donderdag een iets kortere afstand en gelukkig geen 2 nachten mand. Woensdag zat de schrik er nog even volop in, ik zat achter het huis en opeens vloog mij ene havik tegen het schuurraam die een jonge duif wilde verorberen. De jonge duif vloog alle kanten op en de havik hing op een gegeven moment bij de weduwnaars tegen het raam met spijlen. Wat een schrik hier en daar zaten wel 5 doffers in één broedbak of dit van invloed zal zijn op de komende vlucht weet ik niet maar de jonge duif heb ik niet terug gezien. Ze worden steeds brutaler en dat ze zo dichtbij komen had ik zeker niet verwacht.
We zullen het zien dit weekend iedereen alvast veel succes. 

Woensdag 19-06-2019
De midfondvlucht van afgelopen zaterdag was verplaatst naar zondag, een prima keuze de weersomstandigheden waren op zondag duidelijk beter. De lossingscommissie doet goede zaken en kijken heel goed of er nu wel of niet gelost kan worden.  De duiven kwamen in mijn ogen goed af binnen een half uur konden de kleppen gesloten worden. Eentje zat nog mooi in de kop van de uitslag dus tevreden was ik zeker op deze MF vlucht. 
Gelukkig hebben we nog niet de rampvlucht gehad zoals in een andere afdeling, maar wat niet is kan altijd komen. Kijk naar vorig jaar met de eerste jonge duivenvlucht op het programma, hokken die helemaal leeg waren en een jonge duivenseizoen naar de malle moer. Nu staan we komende weekend opnieuw voor de eerste JD vlucht vanuit Deurne, voor mij toch een hele afstand van 167 km. Persoonlijk had ik liever gezien dat de eerste vlucht naar Gennep zou gaan, ook omdat de oefenvluchten met de jongen te weinig deelname had.  Met een NO wind zal het geen gemakkelijke vlucht worden voor onze jonge garde. Wellicht geeft het voordeel dat er ook oude duiven mee zijn en zo de hele kolonie richting noorden zal vertrekken. Ik had ze nog graag enkele keren in de mand willen hebben maar door de weersomstandigheden is dit niet gelukt. Gezondheid staat dan ook voorop en dan hoop ik dat ze de weg naar huis terug kunnen vinden. We hebben er nog 23 stuks eentje is verloren gegaan met opleren en eentje kwam twee dagen later nog terug. Deze zag er niet echt top uit en had het behoorlijk aan de latten, vandaag alweer meegetraind ik zal nog even moeten kijken of die vrijdag nog mee zou kunnen. Het wordt de komende weken wel erg druk met het aantal vluchten, voor de computermensen een exta inspanning om alles goed op de rit te krijgen. Je hebt in ieder geval genoeg keuze om ergens aan mee te doen, alleen zoals ik al voor het seizoen schreef dat het wel een behoorlijk kostenplaatje gaat worden. Nu hoor ik veel meer mensen klagen dat de sport duur is geworden maar dat kun je ook zelf bepalen hoeveel je mee wilt doen. Of de duivensport in de toekomst ook een elitesport gaat worden weet ik niet, wel is één ding zeker er zullen steeds meer liefhebbers afhaken en dat is jammer voor deze prachtige hobby. Iedereen veel succes met de JD en de mand zal de graadmeter zijn of de duiven goed waren of niet. 

Dinsdag 11-06-2019
Opnieuw een Vitessevlucht gehad, deze keer op Venlo. Door ziekte ben ik mee geweest als convoyeur van de Zuidgroep afd. 10. We hadden bijna 5000 duiven in de trailer en de verwachting was dat ze zaterdagmorgen tijdig gelost konden worden. Helaas werd het onmogelijk door de weersomstandigheden om te lossen, de hele dag bewolkt en een enorme harde wind deed roet in het eten gooien. Het was goed dat ze een extra dag hebben gewacht in mijn ogen was het ook onverantwoord geweest om zaterdag te lossen, dit had zeker veel gewonde duiven opgeleverd en dat willen we natuurlijk niet. Soms hoor je wel eens dat de duiven geen water krijgen tijdens het vervoer maar ik kan beamen dat dit volstrekt onzin is, als we 's nachts aankomen worden eerst de duiven van water voorzien en dat ongeveer een uur lang. 's Morgens vroeg voor de lossing worden de waterbakken nogmaals bijgevuld en kunnen de duiven alsnog genoeg drinken. Op zondagmorgen om 7.30 uur kon het startsein gegeven worden met een prachtige blauwe lucht en een licht briesje uit het Zuiden, ideaal vliegweer. De lossing was perfect en de duiven gingen er als een speer vandoor.
Anja moest thuis de duiven opwachten en dat ging prima, de eerste duif heeft nog iets te lang rond gevlogen maar binnen 15 minuten had 8 van de 10 in de klok zitten. Gelukkig alles weer thuis en nu maar prepareren voor de volgende midfondvlucht. 
De jonge duiven zitten er nog steeds prachtig bij alhoewel ik veel berichten hoor over coli problemen bij liefhebbers. Meestal krijg ik het ook wel een keer maar tot op heden gaat het nog steeds goed, ik ben er altijd bang voor dat het net voor de eerste wedvlucht toch de kop nog op gaat steken. Mocht dat zo zijn dan kun je het jonge duivenspel wel vergeten. Door de vele onweersbuien was het bijna niet mogelijk om ze nog weg te brengen, deze en komende week zullen ze toch nog en paar keer in de mand moeten want daarna gaat het spel beginnen. We wachten af hoe het zal verlopen iedereen veel succes met africhten en de komende vluchten.

Maandag 03-06-2019
De vlucht van afgelopen weekend was er eentje om snel te vergeten. Eerlijk gezegd had ik er vooraf hoge verwachtingen van omdat de duiven goed trainden en duidelijk in hun element waren. Dit positieve beeld werd zaterdag snel de kop ingedrukt omdat we met de aankomsten niet het te verwachte resultaat opleverde, waar het aan kan liggen is mij volkomen onduidelijk. Veel van dezelfde duiven lieten zich vorig jaar wekelijks zien en nu is het gewoon bagger. Op de één of andere manier krijg ik de vorm er niet op. Nog een grote domper was dat mijn favoriete doffer de 777 niet terug was gekomen. Gelukkig kreeg ik vanmiddag een berichtje dat de duif was binnen gelopen bij een liefhebber in Valthermond, chapeau voor deze liefhebber dat hij hem heeft opgegeven.  Op nog geen 10 km doorsnee wist hij de terug weg niet te halen. De doffer was aan het eind van zijn latijn en kon het niet opbrengen om de laatste kilometers te overbruggen. Ook door de extreem hoge temperatuur van zondag zal hier invloed op gehad hebben. 
Dat de duiven het zwaar hebben gehad was wel te zien aan deze duif, in een paar dagen tijd zien ze er toch heel anders uit. Nu waren de omstandigheden ook niet echt tof afgelopen weekend, maar desondanks moeten er toch enkelen zijn die wel vroeg op de plank vallen. We zullen deze vlucht snel vergeten en kijken of het volgend weekend beter gaat worden, dit is de enige troost die je hebt, misschien gaat het nog beter worden. 
Over de jongen ben ik wel zeer tevreden, ze zien eruit als plaatjes en trainen ook goed. Deze discipline heeft altijd al mijn voorkeur gehad en wil mij hier dan ook meer op richten. Als je de jongen gezond kunt houden heeft iedereen kans om een vroege te draaien. Het is niet te hopen dat we een gelijke vlucht hebben als vorig jaar, ik herinner mij de eerste wedvlucht, waar meer als de helft van alle duiven de weg kwijt waren en hokken waren gehalveerd. Hopelijk overkomt ons dit niet nog een keer. 
Ik heb vandaag nog even in twijfel gestaan om ze een eindje weg te brengen maar de weersomstandigheden waren in mijn ogen te discutabel om de stap te wagen. Afgelopen week de jongen even behandeld tegen pokken met het bekende kwastje dus ze zijn er verder klaar voor wat entingen betreft. Dus toch maar niet gedaan en gewoon bij huis laten vliegen., hopelijk heb ik deze week nog de mogelijkheid om ze op te leren. We zullen het moeten afwachten de verwachtingen zijn niet echt optimaal. Iedereen veel succes alvast met zowel de jonge als oude duiven. 

Zondag 26--05-2019
Het was even afwachten of de duiven zich wisten te herpakken, gisteren was de eerste keer dat ik de doffers mee had incl. de duivinnen. Ze hebben mij eerlijk gezegd niet teleurgesteld de eerste die arriveerde was een duivin ook nog de eerste aangewezen altijd mooi meegenomen en toen kwamen er een stuk of acht doffers achter elkaar. Ze hebben alle rust gehad in het begin van het seizoen en mogen nu wekelijks mee als het kan. Eigenlijk wilde ik alleen met duivinnen spelen dit jaar maar ik zag toch een terugval en heb besloten om de doffers in de strijd te gooien. Ze zijn nu mooi ingevlogen en mogen zich nu bewijzen. We hadden geen duiven mee op de fond, eigenlijk is dat ook niet zo mijn ding gezien het kleine aantal duiven en ook niet de ruimte om deze ergens anders te huisvesten. Persoonlijk vind ik het altijd vervelend als je in hetzelfde hok zowel de vitesse en midfond als ook de fondduiven moet onderbrengen. Je zit dan gelijk alweer met voeren in potjes of je moet het op een andere manier doen. Ik heb altijd het gevoel of het hok dan een beetje van "slag" is dus is dit niet voor mij weggelegd.
De jongen doen het prima er zijn nog 25 stuks en heb ze inmiddels al een keer in de mand gehad. Volgende week krijgen ze een pokken enting, ik doe dat zelf met het bekende kwastje en dat bevalt mij uitstekend. Ik denk dat er nog een paar af zullen vallen die mij niet echt aanstaan en dan kijken we wel hoeveel er over blijven. Gisteren wel alles terug dus dat is ook weer op de rit. Allemaal veel succes komend weekend en voor de overnachters gaat het komende week ook beginnen op Limoges. Fijn weekend nog tot de volgende keer.  

Maandag 20-05-2019
De duiven hebben het afgelopen zaterdag flink af laten weten, niet eentje vroeg in de prijzen en hoe dit nu kan is voor mij een raadsel. Ze kwamen allemaal uit het noorden terug en dat vond ik wel een beetje vreemd. Bij het inkorven had ik goede hoop want ze zagen er top uit en dan overkomt je dit. Voor de zekerheid heb ik maar een rookblok op gestoken wellicht dat het een positief resultaat op zal leveren. Het kan in ieder geval geen kwaad en ze kunnen er niet minder van worden lijkt mij. Komende week staat bij ons ook in het teken om de doffers in te gaan spelen, ik heb ze bewust thuis gelaten en nu het wat warmer aan het worden is moeten ze toch maar mee, al ze thuis zitten weet je nog net wat je eraan hebt en valt aan het einde van het seizoen niet mee wat er precies geselecteerd moet worden.
Dat er dan nog één of andere malloot is die een compleet nieuwe vereniging op wil oprichten in deze tijd van enorme achteruitgang in de duivensport is pure waanzin. Ik heb het al vaker genoemd dat ik voorstander ben van fuseren en niet zomaar iets uit de hoed te toveren voor iets nieuws. Kijk alleen maar in onze eigen vereniging die vanaf dit jaar bestaat uit twee verenigingen, geweldig wat een sfeer en doet de duivensport terug denken aan vroegere tijden. Ik ben er in ieder geval heel content mee, veel inkorvers, een groot aantal duiven en vooral de gezelligheid want dat moet in mijn ogen voorop blijven staan. En als er dan iemand is die tot nu toe elke week een eerste vliegt in zo'n grote club is een teken van grote klasse. Dan kun je rustig stellen dat we te maken hebben met een topliefhebber. 
Met de jonge  duiven gaat het crescendo, ze worden duidelijk beter en trainen ook langere tijd. Met verduisteren ben ik inmiddels gestopt en nu moet er op korte termijn worden begonnen met het opleren anders mis ik de boot. Hopelijk gaat het weer meezitten de komende weken om ze regelmatig even in de mand te stoppen. Deze week is begin van meerdere vluchten dus extra werk aan de winkel namelijk de eerste Fondvlucht en een Vitessevlucht staan op het het programma. Wij maken de keuze om alleen op de Vitesse in te korven. Iedereen alvast veel succes. 

Maandag 13-05-2019
Een pittig vluchtje afgelopen zaterdag met een Noorden wind. Het leek er heel even op dat de duiven pas zondag gelost konden worden, echter de opklaringen kwamen juist op tijd om direct na de middag het startsein te geven. Dat de duiven er goed aan moesten trekken bleek wel uit de lage snelheden, nog beneden de 1200 mpm. Onze eerste duif  was weerom de 927 die om 17.51 uur over de antenne liep en zich in de top 10 bij ons  in de zeer sterke vereniging nestelde. De tweede duif was een jaarling een dochter uit de 927.  We misten er nog een en zojuist kwam ook de laatste duif terug, ze had het wel flink aan de latten en kan zeker komend weekend niet mee. Waar ik mij wel aan stoor is de negativiteit van sommige liefhebbers over de losplaats. Als er wordt geklaagd over verkeerde losplaats, meer westelijke richting ivm weersomstandigheden etc. zakt mij zo langzamerhand de broek af. Juist deze mensen staan altijd aan de zijlijn en doen nergens aan mee behalve het natrappen. Ik weet zeker dat er bewust wordt gekozen voor een goede losplaats en er heel goed wordt afgewogen over een verantwoordelijke lossing. Ik wil mij er eigenlijk verder ook niet meer aan ergeren en neem het met een korreltje zout, misschien dat deze mensen zich ooit nog eens achter de oren zullen krabben. De jongen beginnen zo langzamerhand ook beter te vliegen en heb nu eindelijk alles in de lucht. Hopelijk lukt het nog om ze op tijd klaar te stomen want het begint kort dag te worden. 
Wat wel een geweldige opkikker is geweest dit weekend is dat mijn cluppie FC Emmen zich netjes heeft gehandhaafd in de eredivisie super gedaan. Op naar komende weekend voor de 2e midfondvlucht. Allemaal alvast veel succes. 

 

Designed by Jan Abbing